Mengenalpasti dan Mengendalikan Perubahan Dalam Remaja.

Mengenalpasti dan Mengendalikan Perubahan Dalam Remaja.

Sesi kedua dikendalikan oleh Dr Toh Chin Lee, pakar perunding kanak psikitari kanak-kanak dan remaja, Hospitla Kuala Lumpur (HKL). Ia mempunyai persamaan dengan slot awalnya apabila menyentuh tentang jenis perubahan yang bakal dilalui oleh seorang remaja yang melibatkan tiga perkara iaitu, perubahan fizikal, perubahan mental dan emosi serta perubahan sosial.

Menurut Dr Toh, berdasarkan kajian selama sepuluh tahun sehingga tahun 1990 terhadap 5, 938 remaja dari sembilan buah negara, didapati 80 peratus tidakmempunyai masalah dan berkeadaan baik dibandingkan 20 peratus selebihnya. Berdasarkan keputusan kajian ini, disimpulkan bahawa kelompok majoriti tidak bermasalah ini berkongsi faktor yang serupa, kemampuan mencapai tahap autonomi atau kuasa dalam tangan yang memuaskan dan hubungan positif terhadap ibu bapa.

Masalah remaja yang kerap timbul dalam masyarakat hari ini berkait rapat dengan masalah-masalah seperti delinkuent (tingkah laku) berisiko tinggi, penyalah gunaan dadah dan ketidak seimbangan emosi serta psikologi.

Kemiskinan, kesesakan tempat tinggal, kegagalan ibu bapa mengawal anak, konflik pasangan membawa penceraian, kondusi sekolah yang teruk dan permasalahan dalam hubungan percintaan merupakan fakor-fakor pembawa risiko inggi terhadap keadaan ini. Senario yang mengubah tingkah laku remaja berbeza dari sudut masalah, jarak umur dan tindakan-tindakan mereka mengikut gender. Pencegahan yang perlu dilakukan melibatkan pencegahan dari ibu bapa sendiri serta pada masa yang sama memohon bantuan orang lain serta pihak profesional.

Catatan bergambar penulis dari Seminar Kaunseling Kekeluargaan, Pendekatan Efektif Dalam Membimbing Remaja, 24 September 2005

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: