Buat duit dengan menulis buku

Buat duit dengan menulis buku

11 December 2006

DI Malaysia, sebagai penulis buku anda sudah pasti tidak akan mungkin dapat mengalahkan kekayaan Robert Kuok, Ananda Krishnan, atau Lim Goh Tong, atau mengalahkan J.K Rowling, Dan Brown, Bill Bryson, dan ratusan lagi penulis Barat.

Buku siri Harry Potter karya J.K Rowling telah dijual melebihi 300 juta naskhah. The Da Vinci Code karya Dan Brown telah dijual melebihi 1.7 juta naskhah.

Begitu banyak penulis Barat menjadi kaya-raya kerana buku mereka laris. Bayangkan pendapatan R.L Stine yang menulis 80 buah buku, dengan jualan melebihi 220 juta naskhah, atau Enid Blyton yang meninggal dunia pada 1968, dengan sejumlah 700 tajuk buku kanak-kanak, dengan jualan melebihi 100 juta naskhah.

Enid Blyton merupakan pengarang dalam bahasa Inggeris yang paling laris bukunya sebelum munculnya J.K Rowling.

Bayangkan jumlah wang yang mengalir ke dalam bank Agatha Christie, penulis novel jenayah, apabila lebih daripada satu bilion naskhah novel beliau laris dalam bahasa Inggeris, dan satu bilion lagi dalam 45 bahasa lain dunia.

Jauh sebelum itu, pada 1901 lagi seorang penulis Britain, Beatrix Potter telah menjadi jutawan apabila buku The Tale of Peter Rabbit meledak dengan jualan sembilan juta naskhah.

Bukan sedikit penulis Barat yang telah menjadi jutawan dan kaya-raya dengan menulis buku.

Di Malaysia, bagaimana? Adakah menulis buku dapat mendatangkan wang? Atau membolehkan penulis menjadi kaya-raya?

Di Malaysia dianggarkan sekurang-kurangnya terdapat 10 orang penulis mendapat RM200 ribu setahun, sekurang- kurangnya 20 orang memperoleh sekitar RM100 ribu setahun, 25 orang memperoleh RM50 ribu setahun dan ratusan orang memperoleh sekurang-kurangnya RM15 ribu setahun dan ini termasuk penulis novel popular, buku motivasi, buku teks dan buku rujukan.

Satu daripada sistem yang diamalkan ialah sistem pembayaran royalti, iaitu sistem yang menentukan kadar yang perlu dibayar kepada penerbit berdasarkan jumlah naskhah yang laris.

Terjual

Lazimnya, di Malaysia, kadar royalti adalah antara 7-20 peratus daripada harga buku yang terjual.

Bayangkan jumlah royalti yang akan anda terima jika buku anda meledak di pasaran? Berapakah jumlah yang bakal anda terima jika buku anda laris lima ribu naskhah, 10 ribu naskhah, 20 ribu naskhah, 50 ribu naskhah atau 100 ribu naskhah?

Bayangkan anda menerima royalti 10 peratus dan harga buku ialah RM30? Anda kira sendiri, berapa wang yang mengalir ke dalam poket anda. Tentu anda akan tersenyum lebar ke bank.

Kini, bukan menjadi rahsia lagi, agak banyak novel popular Melayu yang meledak di pasaran, sehingga melantunkan penulisnya ke papan atas.

Rata-rata buku tersebut dijual melebihi RM25, dan penulis meraih 10 peratus royalti. Tidak hairanlah, semakin banyak penulis baru muncul dengan novel popular bertemakan cinta cuba bersaing di pasaran.

Azizi Ali, penulis buku pengurusan kewangan yang banyak menulis buku tentang bagaimana menjadi kaya dan merancang wang dan kekayaan merupakan antara yang kaya kerana menulis.

Beliau telah membuat banyak wang dengan menulis buku dan tahu bagaimana menggunakan wang daripada bukunya untuk menggandakan wangnya.

Pendapatan daripada menulis buku lebih besar daripada pendapatan yang diraihnya daripada kerja sebagai juruterbang.

Siapa kata, kita tidak dapat membuat wang dengan menulis?

Kata Azizi dalam sebuah bukunya, ‘‘Walaupun duit yang saya dapat sebagai juruterbang hebat, tetapi duit yang saya dapat daripada penulisan amat menakjubkan. Kewangan saya melonjak tinggi hasil daripada pendapatan penulisan.

‘‘Bukan saya nak cakap besar, tetapi saya boleh bersara daripada menjadi juruterbang hari ini jika saya mahu. Saya boleh bersara daripada menjadi bekerja.’’

Malah, buku beliau yang seterusnya, Lahirnya Seorang Jutawan mengukir prestasi yang lebih baik.

Anda tahu? Pada hari ini, Azizi Ali merupakan salah seorang daripada beberapa penulis di Malaysia yang telah menghasilkan enam buah buku yang laris jualannya.

Anda pergi sahaja ke kedai buku ternama: MPH, Borders, Kinokunya, anda pasti akan melihat buku Azizi dideretkan di rak buku, termasuk buku terbaru beliau, Retire Rich.

Beliau berkata: ‘Seperti air yang mengalir turun, duit akan mengalir kepada orang yang tahu apa yang mereka lakukan.”

Tetapi tunggu dulu. Jangan anda tersilap faham. Jangan pula fikir ketika menulis anda hanya perlu memikirkan tentang wang.

Anda perlu mempunyai cinta dan komitmen yang mendalam terhadap usaha yang hendak anda lakukan.

Jika penulis seperti Azizi membaca sebanyak 700 buah buku tentang bidang yang hendak ditulisnya, sanggupkah anda melakukan perkara yang sama?

Atau lebih baik lagi, melakukan lebih baik daripada itu – mungkin 1,000 buah buku? Sanggupkah anda berkorban dari segi masa, wang, tenaga, dan keselesaan dahulu hanya untuk memenuhi impian itu? Masalahnya, sebahagian kita akan memikirkan tentang masalah dan alasan untuk tidak menulis atau menghalalkan tindakan tidak menulis.

Kita bangga kerana menjadi orang yang malas dan membuang masa! Kita lebih sibuk memikirkan alasan, daripada sibuk memikirkan strategi dan langkah konkrit ke arah itu.

Thomas J. Stanley di dalam buku The Millionaire Mind mendedahkan bahawa ramai daripada jutawan memberitahu beliau bahawa rahsia kejayaan mereka adalah kerana perasaan cinta kepada kerjaya mereka.

Kata beliau berulang kali, “Jika anda menyukai sepenuh hati apa-apa yang anda lakukan, peluang amat cerah untuk anda berjaya.”

Jadi, mengapa tidak cuba menulis buku? Siapa tahu, selain menyebarkan ilmu pengetahuan, anda dapat membuat duit dengan menulis.

Dipetik daripada: Jeniri Amir, Utusan Malaysia 11 Disember 2006. Beliau juga penulis siri komunikasi dan kewartawan terbitan PTS Professional

Advertisements

5 Komen »

 1. AIE said

  Memang bagus menulis buku. Tapi, jika seseorang itu menulis, kemana perlu dihantar hasil karyanya dan apakah jenis buku yg biasanya laris?

 2. aliman said

  Saudara AIE,

  Dalam praktis penerbitan buku hari ini, digalakan saudara menemui penerbit untuk berbincang buku apakah yang memenuhi kehendak pasaran. Penghasilan karya-karya yang bertahan lama lebih bergantung kepada kerjasama dan perbincangan antara kedua-dua pihak.

  Ini akan menguntungkan kedua-duanya. Penerbit dapat menerbitkan buku tanpa berlaku pembaziran kos dan penulis pula dapat menghasilkan karya yang dapat dijual dan tidak perlu membawa ke sana-ke sini manuskrip ke macam-macam penerbit.

  Dalam pengalaman saya, PTS menjadi pilihan penerbitan saya untuk kelapan-lapan karya saya yang berbentuk tip-tip. pengurusan diri, pengurusan kerja, gaya hidup dan lain-lain.

  Di PTS saudara akan diberitahu tentang hak-hak saudara sebagai penulis, bagaimana melindungi hakcipta dan pendedahan terhadap amalan-amalan yang sering merugikan penulis. Saudara juga diajar kaedah KJ Method, iaitu cara menghasilkan dua hingga lima karya serentak.

  Untuk pengetahuan saudara AIE, ketiga-tiga buku pertama saya dihasilkan tidak melebihi empat bulan. Ia mengikut prinsip KJ Method.

  Karya saudara adalah harta pusaka yang diwarisi. Sebuah buku diibaratkan sebatang pohon getah, jika banyak maka banyaklah hasil pendapatan saudara. tanamalah pohon-pohoin getah itu sehingga menjadi estet.

  Berhati-hati dengan penerbit yang hendak MEMBELI karya saudara dan semak perjanjian saudara dengan penerbit.

  Jika ada penerbit hendak MEMBELI hakcipta karya saudara maka saudara tidak ada apa-apa hak selepas penerbit seperti ini mengulang cetak buku saudara.

  Saudara mungkin dibayar dengan harga yang tinggi pada awalnya, kemungkinan ulang cetak yang berkali-kali itu lebih tinggi pulangan jika dikira-kira setiap tahun.

  Bagi pertanyaan lanjut atau ilmu percuma untuk memilih penerbit, layarilah laman web http://www.universitipts.com

  Saya doakan saudara dilimpahi rahmat Allah setiap masa. Saudara doakan saya juga ya 🙂

  ZAMRI MOHAMAD

 3. zthcg said

  Good site!!!

 4. Saat said

  Saudara, bolehkah cadangkan pada saya judul buku yang boleh dijadikan panduan untuk menulis buku. Setakat ini kebanyakan buku yang saya baca lebih terarah kepada panduan menulis untuk penulis bebas atau untuk majalah. Saya perlukan panduan untuk mengetahui format menulis buku dan apakah ekspektasi penerbit pada sesebuah buku yang dikarang (selain potensi pasarannya – itu sudah tentu!).

 5. Salam, Tuan bagi saya pulak, rakyat malaysia KHUSUSNYA kurang mendapat pendedahan dari sudut pembacaan. Ini jelas terbukti bahawa buku agama tak laku macam majalah2 hiburan yang lain. Saya sendiri alhamdulillah sudah menulis 2 buah buku “Meniti Titian Kebenaran” dan “Singkapan Tabir Kebenaran” dan satu darinya sudahpun dicetak dan diterbitkan tapi penjualan sangat lembab. Apatah lagi bila buku kita di Malaysia disekat-sekat untuk disevbarkan kononnya akan memincangkan akidajh umart Islam di Malaysia. Saya kurang setuju dengan alasan ini, sebab semasa saya study di Mesir dahulu, apa sahaja bahan bacaan tentang pelbagai mazhab boleh didapati dengan mudah. stidak-tidaknya, umat Islam akan lebih terbuka maksud saya bukan terbuka untuk menyalahkan yang lain, tapi dari sudut minda kemudian menilai mana yang pakling benar yang sebenarnya tentang islam kini. mazhab bertlambak2 tapi kita hanya tahu ahlus sunnah sahaja…smazhab syafiie, macammana pulak dengan mazhab sunni yang lain hanafi, maliki hanbali? bukankah mereka juga ahlus sunnah? mereka dakwa mereka ikut al-quran dan hadits tapi pendapat berbeza-beza? ini mesti kita kena kaji siapakah yang benar? tak mungkin kesemuanya benar sebab al-quran satu, nabi satu, Allah Esa, jadi bagaimana pendapat boleh banyak? takkanlah nabi sembahyang lain2 cara hari2?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: