Pekerja Mamak bergerak dalam stesyen layanan sendiri

Berdasarkan satu pemerhatian dan laporan yang dilakukan oleh sebuah konsultan rundingan perniagaan kecil, mereka mendapati aliran pergerakan pekerja ke meja pelanggan di restoran India Muslim mempunyai sistem tersendiri. Ia dipanggil sebagai stationing. Para pekerja di restoran India Muslim tidak berjalan sesuka hati dan bergerak ke sana ke mari bagi melayan pelanggan. Mereka mempunyai aliran pergerakan dari satu stesyen ke satu stesyen yang lain.

Misalnya, enam orang pekerja berada di stesyen masing-masing. Apabila timbul keperluan melayan pelanggan pada salah satu meja, maka pekerja yang akan bergerak dari stesyen ke meja. Pekerja tidak akan mengganggu zon stesyen pekerja lain.

Tidak ada jumlah stesyen yang khusus. Ia bergantung kepada jumlah pekerja dan meja pelanggan dalam sebuah premis, keluasan premis pernigaan dan tempoh waktu sibuk.

Hantarkan soalan-soalan. cerita anda, pengalaman-pengalaman berkenaan rahsia bisnes mamakĀ  ke kotak komen di bawah. Para pengunjung, penjaja dan peniaga Mamak dan moderator akan cuba menjawab soalan-soalan berikut.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: