Tulis guna sistem kad!

Salah satu buku yang saya beli dua minggu lalu. Ada sebabnya mengapa aku paparkan di sini. Ia amat berkait rapat dengan penghasilan karya secara produktif. Brian Tracy juga mengamalkannya.

Jika saudara berkesempatan membaca buku ini cuba lihat bagaimana isi-isi pentingnya dipecahkan. Setiap muka surat terdapat lebih kurang 3 hingga 4 isi yang dipecahkan dan diringkaskan. Saya percaya buku Brian Tracy ini ditulis menggunakan sistem kad. Apabila setiap isi ditulis sebagai satu kad setiap hari, maka kad-kad ini dikumpulkan dalam bentuk buku apabila sudah mencapai sasaran.

Selain daripada buku ini, sebuah buku lagi tulis Ron Kaufman, Up Your Service, Insight juga menggunakan pendekatan yang sama. Saya selalu membuat anggaran dengan melihat jumlah muka surat bagi setiap tip yang dikongsikan Ron. Bagi setiap tip, ia sekitar 2-3 muka surat. Jika ia diambil sebagai anggaran jumlah halaman yang ditulisnya, saya andaikan beliau menulis 2-3 mukasurat bagi setiap tip. Buku beliau bermula dari himpunan newsletter yang dihantar kepada 200 pelanggan (kini ribuan) yang mengunjungi laman webnya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: